O scrisoare inedită expediată de Albert Camus lui Jean-Paul Sartre, ce confirmă prin tonul ei amical excelentele relații dintre cei doi intelectuali francezi, redactată cu doar câteva luni înainte de ruptura lor din 1952, a fost descoperită de curând în Franța, informează AFP.
Deja, în 2013, un mic bilet expediat lui Sartre de către Camus, descoperit din întâmplare, reprezentând totodată singurul document cunoscut până anul trecut rămas din corespondența dintre cei doi filosofi, a dezvăluit noi informații despre relațiile dintre cei doi, din care istoria a reținut o ceartă de proporții, după publicarea volumului „L’homme révolté”, criticat de Sartre. Acel bilet data probabil din perioada 1943-1948.
Însă scrisoarea descoperită recent, autentificată de un expert, este mult mai lungă.
Începând cu formula „Dragul meu Sartre”, scrisoarea, semnată de Camus, se încheie prin formula amicală „Strângeri de mâini”. Autorul romanului „Străinul” îi recomanda lui Sartre o actriță, Aminda Valls. „Este o bună prietenă cu Maria (Casares, o actriță celebră, n.r.) și cu mine, republicană spaniolă, de o omenie minunată”, spunea Camus.
La începutul anului 1951, Jean-Paul Sartre pregătea regia pentru spectacolul pus în scenă pe baza dramei sale „Le Diable et le Bon Dieu”, care a fost jucat pentru prima dată la Teatrul Antoine pe 7 iunie 1951. Maria Casares a jucat în acel spectacol rolul Hilda. Aminda Valls nu a făcut parte din distribuția spectacolului.
„Această scrisoare a fost achiziționată de un colecționar de autografe din anii 1970 și păstrată de atunci, într-o ramă, deasupra șemineului său”, a dezvăluit pentru AFP Nicolas Lieng de la Librăria Le Pas Sage, specializată în literatura secolului XIX și XX, căruia colecționarul i-a încredințat de curând acea scrisoare.
„Scrisoarea a fost vândută unui colecționar privat francez, aflat în posesia uneia dintre cele mai frumoase colecții Camus, în urmă cu o săptămână”, precizează Nicolas Lieng.
Scrisoarea nu este datată, însă ea a fost scrisă probabil în martie sau aprilie 1951, cu câteva luni înainte de cearta finală a celor doi filosofi. Camus evoca în acea scrisoare „atitudinea respingătoare a lui François Mauriac” după moartea lui André Gide, pe 19 februarie 1951.
Aceea a fost de asemenea perioada în care Jean-Paul Sartre scria în Les Temps Modernes, în martie, omagiul său literar intitulat „Gide Vivant”.
Scrisoarea a fost redactată, așa cum precizează Camus, din apartamentul său din Rue Madame, în care a locuit din 1950 până în 1954.
La șase luni după acea scrisoare, editura Gallimard a publicat „L’homme révolté”, o operă de Albert Camus, criticată dur de Jean-Paul Sartre, aflată la originea rupturii relațiilor dintre cei doi. Scriitorul existențialist a distrus după aceea toată corespondența sa cu Albert Camus.